Kako da napišete najbolji CV?

O neophodnosti i značaju kreiranja kvalitetnog CV dokumenta u mnogo navrata je pisano. No, dugotrajno traženje posla, neizvesnost koja prati već dobijeni posao, brojnim faktorima opterećeno tržište rada u Srbiji zahteva od potencijalnih kandidata za posao dodatno angažovanje prilikom sastavljanja CV dokumenta.

Brojna istraživanja potvrdila su značaj CV dokumenta, potkrepljujući ga činjenicom da prilikom prve selekcije kandidata poslodavci mogu svakom CV dokumentu  da posvete prosečno šest sekundi!  Užasno malo vremena da se privuče pažnja, stekne prednost! No, upravo ta činjenica može biti istinski adut u rukama potencijalnih kandidata. Jer je svaki kandidat kreator svog CV dokumenta! Stoga taj posao treba da obavi na što bolji način.

Pri svakom novom prijavljivanju za novu poziciju  potrebno je ažurirati CV dokument. Ovo treba da ide u pravcu  selekcije podataka koji će biti istaknuti, a sa ciljem  da se CV dokument oslobodi  zastarelih, irelevantnih i nepotrebnih podataka. Tako će poslodavac u veoma kratkom vremenskom periodu koji može da posveti pregledu CV dokumenta moći da uoči baš one bitne podatke za pojedine pozicije.

To se praktično treba ovako učiniti:

  • u opisu radnog iskustva izostaviti nerelevantne aktivnosti, kako bi se istakle sposobnosti značajne za željenu poziciju, koje kandidata prikazuju u pravom svetlu;
  • lične podatke rasteretiti onih kao što je veroispovest, bračni status i slični;
  • podatak o adresi je prevazidjen, dovoljan je broj telefona i imejl adresa;
  • i hobiji se mogu izostaviti, osim ako ne ističu traženu sposobnost i veštinu;
  • nikako ne treba zaboraviti onih pomenutih šest sekundi, kao i činjenicu da su navedeni podaci proverljivi;
  • reference se mogu izostaviti iz CV dokumenta, jer će ih poslodavac zahtevati, ako želi;
  • za CV dokument nedvosmisleno važi da su suština i forma od podjednakog značaja, a kod odabira formata prednost mora da ima najpregledniji i najjasniji. Stručnjaci preporučuju modernije oblike slova jasnih linija;
  • medju preporukama kako kreirati CV dokument nalazi se i ona koja preporučuje izostavljanje često korišćenih izraza, sintagmi koje su nekada bile popularne i , umesto njih korišćenje preciznijih i prikladnijih izraza ( na primer: šira slika…).

Kada se pojavi ponuda za posao koja se dugo čekala i želela, treba uložiti dodatni napor i CV dokument prilagoditi i doterati tako da upravo realizovani projekti i stečeno iskustvo koje kandidat ima, u trenutku skrenu pažnju potencijalnog poslodavca.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *