Kako da napišete najbolje motivaciono pismo za posao?

Za mnoge pisanje motivacionog pisma predstavlja veliki problem i ne znaju kako da se predstave poslodavcima. Kada tome dodate vreme kada ste bili nezaposleni, problem postaje veći. Ali, nemojte da vas vreme koje ste bili nezaposleni spreči u tome da napišete dobro motivaciono pismo za posao i istaknete se u moru drugih kandidata.

Recruiter reading job application

Pokušajte s ovim savetima:

  •  Održite pozitivan stav

Namera motivacionog pisma je da privučete poslodavca da vas pozove na razgovor za posao. Spominjanje dugotrajnog razdoblja ima negativan prizvuk,pa kandidati kroz molbu za posao treba da pokažu informacije koje ukazuju na njihove vrednosti i tako olakšaju poslodavcima odabir kandidata.

Fokusirajte se na ono što možete pružiti poslodavcima i kako oni mogu profitirati od vaših znanja, veština i sposobnosti. Istaknite relevantne veštine, edukacije i iskustvo kojim možete pokazati da ste sposobni kvalitetno obavljati posao za koji se prijavljujete.

Pristupite pisanju motivacionog pisma pozitivno i pokažite da vas razdoblje kada ste bili nezaposleni nije ‘bacilo u depresiju’.

  • Popunite praznine

Ako ste dugo vremena sedili nezaposleni kod kuće bez da ste se pokušali uključiti u aktivnosti koje su povezane s vašim zanimanjem, vreme je da odmah prionete na posao. Osobe koje su duže vreme bez posla, kroz svoje motivaciono pismo treba da pokažu šta su radili u to vreme kako bi i dalje ostali produktivni. Važno je I tokom razdoblja nezaposlenosti ostati aktivan i održavati svoje veštine svežima.

Ukoliko niste ništa radili, počnite danas. Volontirajte, vratite se u školske klupe, pokrenite vlastitu ideju ili pronađite sezonski posao. Svaka aktivnost koju radite zahteva određeni intelektualni napor i trud koji vam pomaže da se uvijek razvijate i idete napred.

Na taj način ostajete u toku s događajima oko sebe i ne dopuštate pad u depresiju zbog nezaposlenosti.

  • Budite iskreni, ali nemojte deliti sa poslodavcima previše informacija

Mnogo ljudi je u zadnje vreme izgubilo posao pa se tako na dugotrajnu nezaposlenost ne gleda isto kao i pre. Nije potrebno objašnjavati nekoliko meseci nezaposlenosti ako je ta situacija bila izvan vaše kontrole kao što je otkaz zbog toga što ste bili tehnološki višak.

No, bez obzira na razloge, nezaposlenost je ipak tu i ne trebate je skrivati. Recite iskreno da ste nezaposleni i nemojte se zbog toga izvinjavati. Kroz motivaciono pismo možete pokazati da ste upravo zbog toga atraktivan kandidat.

U motivacionom pismu za posao možete reći nešto na ovaj način: „ Veoma se radujem vraćanju na posao s punim radnim vremenom nakon brige o članu porodice, kako bih  pokazala/pokazao kako svojim 15 godišnjem iskustvom (zavisno od tipa posla) mogu doprineti poslovanju Vaše kompanije.“

Takođe, dugotrajnu nezaposlenost možete objasniti i ovako:

Nakon što sam otišla/otišao od poslednjeg poslodavca, usavršavao/usavršavala sam se u području_______ .“

Ili: „ U vreme kada sam aktivno tražio zaposlenje u organizaciji kao što je Vaša, radio sam u humanitarnoj organizaciji kako bih svojim delovanjem I veštinama pomogao inkluziji dece sa invaliditetom. “

Nemojte da vas razdoblje dugotrajne nezaposlenosti odvuče od onoga što želite reći u motivacionom pismu – predstaviti se kao idealan kandidat za radno mesto na kojem želite graditi svoju karijeru.

  • Okrenite nezaposlenost u svoju korist

Ponekad neprijatne okolnosti mogu ići vama u prilog. Tokom razdoblja nezaposlenosti možete naučiti puno o sebi i Vašoj daljoj karijeri.

Odnosno, možda se baš tada odlučite promijeniti životni put i delatnost u kojoj želite raditi. Ako ste radili sezonski posao u prodaji, a pre toga ste bili zaposleni na potpuno drugačijoj poziciji, možda se baš u radu s klijentima pronađete i poželite nastaviti to raditi.

  • Fokusirajte se na svoje jake tačke

Bilo da je razlog vašoj nezaposlenosti otkaz, bolest, briga za bolesnog člana porodice ili o detetu – namera motivacionog pisma je da privučete poslodavca da baš vas pozove na razgovor za posao.

Ako kandidat kroz svoje motivaciono pismo za posao pokaže povezanost između onih veština koje poseduje i kako poslodavac može profitirati od njegovih znanja – tada će sigurno postići uspeh i istaknuti se među ostalim kandidatima.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *