Kako da brzo naučite nemački jezik ?

Mnogo je gradjana Srbije našlo posao u Nemačkoj ili, pak, studira u Nemačkoj. A još mnogo više je onih koji su razmišljali ili sada misle da potraže posao u Nemačkoj ili tamo započnu, odnosno nastave studije. Uslov svih uslova za taj poduhvat je znanje nemačkog jezika, na odredjenom stupnju.

Upravo ta činjenica bila je i ostala prepreka za mnoge, odvratila ih, pokolebala, dezorijentisala, sve uz uverenje da se do znanja nemačkog jezika vrlo teško stiže i da traje predugo.

Da li je baš tako? Može li se do znanja nemačkog jezika brže i lakše?

Naš sunarodnik Nikola Smiljanić izneo je za portal “Nemački kutak” svoja iskustva, sa željom da svojim zapažanjima i savetima pomogne i ohrabri one koji su pred velikom odlukom.

Nikola je bio motivisan studijama u Nemačkoj, pa je, pošto je u Beogradu pribavio Sprachvisum (viza za učenje jezika), otišao u Nemačku i odmah počeo da pohadja Schnellkurs, od A1 do B1. To je ubrzani tečaj nemačkog jezika, namenjen onima koji potpuno žele i mogu da se posvete učenju jezika. Nastava se odvija svakodnevno, od septembra do marta, sa odmorom samo u dane velikih praznika.

A koncept je bio takav da se od prvog časa sva komunikacija sa predavačem i polaznicima odvija isključivo na nemačkom! Kako? U početku strašno, ali napredak sledi!

nemacki_jezik

Pre nekoliko godina za taj kurs je trebalo izdvojiti 270 evra.

Po završetku ovog tečaja pohadjao je intenzivni kurs DSH-TestDaf Vorbereitungskurs koji studente priprema, poput TOEFL kursa za engleski jezik.
Rad se zasniva na analizi akademskih testova, gramatičkoj i sadržajnoj, sa mnogo vežbi za samostalni rad, zatim čitanje knjiga, slušanje radio emisija, gledanje televizije.

Po savetu profesora, Nikola je svakodnevno na televiziji gledao, preciznije slušao emisiju vesti Tagesschau na ARD, poput našeg Dnevnika. Veoma dobro za vežbu, imajući u vidu da se odredjene informacije više puta ponavljaju, uz dodavanje novih reči. Sutradan bi na času prepričavao ono što je upamtio.

Kaže da je za oslobadjanje straha od greške od velike koristi bio čas – druženje sa kolegama u kafiću, gde bi se slobodnije izražavalo, neopterećeno strepnjom da će se pogrešiti. Slušanje muzike, one sa tekstom na nemačkom jeziku, davalo je jednu novu, emotivnu notu učenju jezika, posebno ako napisani tekst pesme imate pred sobom, prevodite i učite.

O ispitima koje je polagao Nikola kaže da “dokle god ste u školi jezika i redovno učite, nema potrebe da se brinete za rezultate ispita. Stručni kadrovi u školama jezika znaju šta vas očekuje tako da mogu optimalno da vas pripreme za testove, koje god da polažete”.
Rezimirajući, Nikola kaže da je nemački jezik lakše naučiti od engleskog! Nemački jezik ima čvrstu strukturu, red reči u rečenici je uvek isti, sa malo izuzetaka, a pisanje i čitanje, odredjeno jasnim pravilima je mnogo jednostavnije. A možda i ne znamo koliko je nemačkih reči u upotrebi kod nas!

Kako Nikola kaže, čudo nije potrebno da se nauči nemački jezik. Ali, motivacija, upornost i redovan rad – da!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *