KAKO BRŽE DO PORESKOG IDENTIFIKACIONOG BROJA U NEMAČKOJ?

Kada se posle mnogo napora, upornosti i ozbiljnih prepreka pronadje posao u Nemačkoj, čini se da započinje novo razdoblje boljeg i spokojnijeg života. No, čak i početak novog života u Nemačkoj donosi mnoge nepoznanice i obaveze, medju kojima one administrativne prirode mogu da stvore mnogo glavobolje, uspore, osujete, zamrse mnoge stvari.

Autor i saradnici portala Nemački kutak rado podele sopstvena iskustva, medju kojima ona posvećena administrativnim procedurama mogu da budu od velike pomoći svima koji započinju posao i život u Nemačkoj.

Jedna od prvih obaveza stranca koji je došao da živi i radi u Nemačkoj je obezbedjenje poreskog identifikacionog broja, tj. Steueridentifikationsnummer. Za mnoge postupke koji slede poreski ID će biti neophodan.

 No, čak I mnoge Nemce ponekad zbunjuje činjenica da u Nemačkoj gradjani pored poreskog identifikacionog broja imaju I poreski broj. Oba lična podatka imaju svoj značaj, pa ih treba bolje pojasniti.

 Poreski identifikacioni broj uveden je 2007.godine, važi u svih 16 nemačkih pokrajina, sastoji se od 11 cifara I dobija se rodjenjem. Oni koji nisu rodjeni u Nemačkoj dobijaju poreski ID po prijavi prebivališta.

 Sa druge strane, poreski broj se sastoji od 13 cifara I dobija se od poreske uprave zadužene za mesto u kome stranac ima prebivalište  (Finanzamt). To znači da se promenom prebivališta menja I poreski broj koji stranac ima, čak I kada se seli u drugi deo grada, ako je taj deo pod drugom poreskom upravom.

 

Kako brže dobiti poreski ID?

 

Kako je već rečeno, poreski identifikacioni broj će biti poslat poštom nakon što stranac izvrši prijavu prebivališta. A s obzirom da je poreski ID neophodan za mnoge dalje postupke I procedure, medju kojima je I isplata plate, stranci ga nestrpljivo čekaju. Dostava pisma sa poreskim ID brojem može potrajati do šest nedelja. Ako I posle ovog perioda pismo ne stigne, treba krenuti u potragu.

Može se desiti da se negde u pošti zagubi. Ponovno slanje poreskog ID broja treba zatražiti preko interneta, direktno na stranici Savezne službe za porez, odnosno Bundeszentralamt für Steuern [Bundes-central-amt fuer štojern].

Pošto čekanje na poreski ID broj stvarno dugo traje, preporuka je proaktivno potražiti taj podatak tako što će se otići do nadležne poreske uprave I tamo zatražiti da se taj broj očita. Sa sobom treba poneti pasoš, prijavu prebivališta I vizu.

 

Zašto je potrebno imati poreski ID?

 

Brojne su procedure u kojima se zahteva I poreski identifikacioni broj. Već pri zapošljavanju poslodavci traže ovaj podatak, kako bi prilikom isplate zarade u ime radnika izvršili uplatu poreza.

Za otvaranje računa u banci, uglavnom, zahteva se poreski ID broj. Za one koji trguju hartijama od vrednosti otvaranje namenskog računa uslovljeno je obezbedjenim poreskim ID brojem.

Osim zaposlenima, poreski ID broj neophodan je I penzionerima I studentima, zbog doprinosa za zdravstveno, odnosno penzijsko osiguranje.

 

 

( izvor: Nemački kutak )

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *