KADA U SRBIJI IMA POSLA, ONDA NEMA RADNIKA!

Može zvučati kao šala, ali nije! Dok je godinama ponuda poslova u Srbiji mala, neizvesnost velika, zarade medju najnižima, ako ne i najniže u regionu, a mladi koji odlaze iz zemlje u potrazi za poslom sve brojniji, postoje i privredne grane koje nikako ne uspevaju da obezbede potrebne radnike.

Da, o gradjevinarstvu je reč. Poslodavci gradjevinskih preduzeća ne nalaze rešenje za problem nedostatka velikog broja tesara, armirača, stolara i drugih majstora gradjevinske struke. I bez obzira što su spremni da ih bolje plate, na tržištu rada gotovo da i nema kvalitetnih majstora.

Istovremeno, obrazovne institucije koje treba da obezbede i obuče mlade radnike suočavaju se sa problemom odsustva interesovanja učenika za upis u ove škole.

Iz Gradjevinske škole u Beogradu stiže podatak da je prilikom prošlogodišnjeg upisa planirana kvota za upis novih djaka popunjena samo za rukovaoce gradjevinskom mehanizacijom i keramičare. Na smer za tesare prijavila su se samo četiri učenika, a bolja situacija nije bila ni na smeru za armirače – pet učenika. Direktorka škole kaže da je od ovih devet učenika formirano jedno odeljenje armirača, a smer za tesare je ugašen.

Inače, ova gradjevinska škola je jedina u Srbiji koja školuje djake za poslove zidara, tesara, armirača i montera suve gradnje. U završnom razredu je samo tri tesara, a u drugom razredu ih je šest.

Nude đacima i stipendije

 

Kako je reč o deficitarnim zanimanjima, a u želji da privuče učenike, škola im obezbedjuje smeštaj u domu, a Ministarstvo prosvete kredit. Neka gradjevinska preduzeća im nude i stipendije.

Iako je u Srbiji u gradjevinarstvu, kao i u drugim delatnostima, privredna aktivnost smanjena ili sasvim ugašena, ima preduzeća koja dobro posluju i dvadesetak godina. Oni su ti koji traže kvalitetne, stručne radnike.

Analizirajući slabo interesovanje za upis u Gradjevinsku školu, direktorka ukazuje na činjenucu da je školovanje gradjevinskog radnika skuplje od školovanja gimnazijalca. A roditelji još uvek svojoj deci preporučuju upis u četvorogodišnju školu, iako bi posle završene zanatske škole lakše došli do posla i bolje zaradjivali.

Natraženiji su stolari!

 

Podaci prikupljeni sa portala koji nude slobodna radna mesta govore da su najtraženiji radnici za poslove stolara. Na jedan takav konkurs aplicira u proseku tek šest kandidata. Značajna ponuda poslova je i za tesare, armirače, pa i gradjevinske tehničare.

Svoje vidjenje odsustva interesovanja mladih za ova zanimanja dao je i predsednik Samostalnog sindikata gradjevinarstva. Glavni razlog leži u tome što su ove profesije malo plaćene.

Kvalitetnih radnika sa dužim radnim iskustvom je malo i oni mogu da zarade najmanje 800 evra. Početnici ne mogu očekivati bolje zarade, jer neophodno iskustvo tek treba da steknu. Ali, prema mišljenju Sindikata, neprihvatljivo je da je prosečna zarada u gradjevinarstvu ispod republičkog proseka, tako da bi tek potpisivanje granskog kolektivnog ugovora vodilo rešavanju problema.

( izvor: Danas )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *