JOŠ MNOGO POSLA ZA ŽELEZNIČARE U NEMAČKOJ

Nedavno su mediji preneli vest o značajno većoj potražnji radnika na železnici u Nemačkoj. Tom prilikom je privatna kompanija koja se bavi šinskim transportom Lenderban izrazila svoju spremnost da velikom broju radnika iz Srbije ponudi posao na železnici u Nemačkoj.

Da je ova kompanija ozbiljno okrenuta našem tržištu rada, potvrdjuje i podatak da je Lenderban sklopio ugovor o saradnji sa Žečezničko tehničkom školom u Beogradu, jednom od malobrojnih obrazovnih institucija iz ovog regiona koja priprema stručne kadrove u oblasti železničkog transporta.

I Dojče Ban traži radnike na železnici

Ako su neke privredne grane u Nemačkoj posustale ili usporile rast početkom ove godine, to se nikako ne može reći za železnički transport. Nemačka kompanija koja upravlja železničkim transportom Dojče Ban pohvalila se da je u januaru ove godine prevezla preko 1.200.000 putnika više nego u januaru, prošle godine. Ovo predstavlja povećanje prometa na železnici od 10,7%.

A doprinelo mu je više faktora. Jedan je, svakako, odluka Vlade Nemačke da, u okviru „zelenih mera“ snizi porez na železničke karte sa 19% na 7%. Time je železnički saobraćaj stekao znaačajnu komparativnu prednost u odnosu na drumski, pa i avionski saobraćaj.

Sa druge strane, u Dojče Banu znaju da, osim ekološke prihvatljivosti, železnica mora da pruži i odgovarajući kvalitet usluge, udobnost i sigurnost. Tako se značajno uložilo u savremeno opremanje u skladu sa tehničko tehnološkim razvojem.

Za realizaciju svega planiranog neophodan je stručni kadar. A problem nedostatka, posebno, mašinovodja datira od ranije.

„U proseku se godišnje otvara 100 radnih mesta za mašinovođe, a tek njih 25 se prijavljuje na zavod za zapošljavanje. Samo godinu dana pre, taj odnos je bio 100 prema 28, a situacija je značajno gora nego kod radnih mesta za medicinske sestre ili vodoinstalatere“, kažu u agenciji koja promoviše železnički transport.

Tako je Dojče Ban objavio konkurs kojim traži čak 25.000 radnika na železnici u Nemačkoj, a to je 5.000 više radnika, uzimajući u obzir fluktuaciju radnika zbog odlaska u penziju ili drugu kompaniju.

Konkretno, Dojče Ban kao izuzetno moćna kompanija koja je još pre šest godina imala gotovo 300.000 uposlenih radnika, u ovom krugu želi da zaposli 2.300 mašinovodja. Oni očekuju da će zastupljenost železnice u ukupnom transportu putnika I robe u Nemačkoj rasti kontinuirano, da bi već do 2030.godine broj putnika bio udvostručen.

Nemačka vlada je opredelila izuzetno velika sredstva namenjena modernizaciji infrastrukture, jer je dobro funkcionisanje železnice od izuzetnog značaja za najuspešniju evropsku ekonomiju.

( izvor: SEEBiz )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *