IT JUNIORI – IMA JOŠ VREMENA ZA PRIJAVU!

Kako smo već više puta pisali, početkom ove godine krenulo se u realizaciju značajnog poduhvata, iniciranom od strane Ministartva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije. Reč je o programu prekvalifikacije hiljadu mladih ljudi u IT juniore tokom 2017.godine.

Naravno, ovaj program prekvalifikacije proistekao je kao odgovor na izuzetno veliku tražnju koja postoji za IT stručnjacima u Srbiji. Procenjuje se da je za dalji razvoj privrednih aktivnosti neophodno angažovanje dvadesetak hiljada IT stručnjaka.

Tako se po okončanju prvog kruga ovog pilot programa krenulo sa prijavljivanjem kandidata za učešće u drugom krugu prekvalifikacija, kroz koji je planirano da prodje 900 polaznika različitih IT kurseva.

 

it_juniori

Konkurs koji je organizovala vladina Kancelarija za IT i eUpravu traje do 5. novembra, a pravo prijave imaju svi oni koji nisu u IT sektoru, nisu nikada završili IT fakultete, a punoletni su.

Prema rečima durektora vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajla Jovanovića, do sada se već prijavilo preko 4.000 zainteresovanih. Sumirajući rezultate prvog kruga prekvalifikacija kroz koji je prošlo 100 polaznika, rekao je da je čak 94 polaznika uspešno završilo kurseve i obuke, a više od 70% njih je već na raznovrsnim  praksama u IT preduzećima.

„Naši podaci pokazuju da u Srbiji u IT kompanijama imamo oko 45.000 zaposlenih i da je u ovom trenutku na tržištu neophodno još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka“, rekao je Jovanović i dodao da su zbog toga prekvalifikacije bitne, jer se tu nude veoma dobri kursevi, u trajanju do šest meseci.

Osmišljeni koncept obuke treba da obuhvati 250 časova kvalitetne nastave iz oblasti programiranja, upotpunjene sa 160 časova prakse, a odnosiće se na “java” programski jezik, “javaskript”, “php”, “dotnet”, “c” i slično.

Direktor Kancelarije je dodao da i prosečna plata u IT sektoru u Srbiji, koja prelazi 1.200 evra, dodatni je stimulans za prekvalifikaciju. Podsetio je i na izmene sprovedene u obrazovnom sistemu zemlje, kojima informatika postaje obavezan predmet u višim razredima osnovne škole. Na fakultetima je od ove godine 20% više studenata koji se pripremaju za stručnjake u oblasti informacionih tehnologija.

Detalji konkursa koji Kancelarija sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP), mogu se maći na sajtu UNDP.

( izvor: Tanjug )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *