Irska je moja obećana zemlja

Za sve koji svoju poslovnu priliku traže izvan granica ove zemlje najčešće opredeljenje su Nemačka, Austrija i bliže destinacije. Odatle svakodnevno stiže najviše ponuda, informacija i konkretnih iskustava. O Irskoj slušamo manje i redje, pa se zato čini da iskustvo čoveka koji ima dobar posao u Irskoj može biti značajan podstrek i putokaz kojim putem poći.

Medju petnaestak hiljada Hrvata koji su tokom poslednje četiri godine otišli u Irsku, je i Bobo Bogojević, magistar političkih nauka koji dve godine radi u Irskoj, posle trogodišnjeg čekanja na posao u Hrvatskoj. U Irskoj radi kao radnik obezbedjenja i ima neto zaradu od dve hiljade evra.

Njegovo iskustvo govori da je posao u Irskoj lakše naći kada si već tamo, jer potencijalni poslodavac očekuje da se već naredni dan po upućenom pozivu odazove. Drugo važno zapažanje je da posla u Irskoj ima za sve koji žele da rade. No, nije realno očekivati da to odmah bude posao u kancelariji ili isključivo ono za šta ste se pripremali i školovali.

Napominje, takodje, da se za svaki posao u Irskoj zahtevaju posebni sertifikati. Tako se posle nostrifikacije diplome treba pripremiti i položiti dodatne ispite, čime bi se obezbedio traženi sertifikat.

Kada je u pitanju smeštaj, Bobo, koji živi u gradiću pedesetak kilometara udaljenom od Dablina, savetuje onima koji bi da potraže posao u Irskoj, da se registruju na “Homestay” ili “Airbnb” i tako reše 2 do 3 nedelje početnog smeštaja. Ti stanodavci daju dokaz da imate irsku adresu, što je vrlo značajno kod apliciranja za posao u Irskoj.

Visina stanarina i komunalnih troškova zavisi od vrste smeštaja i dela Irske u kome se nalazi. Dablin je ubedljivo najskuplji. Bobo stanuje u dvosobnom stanu sa stanodavcem ( ima svoju sobu i na raspolaganju ceo stan), za koji plaća mesečno 350 evra, zajedno sa režijskim troškovima.

„Zaboravite strah da nećete pronaći posao ako se ne radi o Dablinu ili Korku. Ako niste izbirljivi i ako ste spremni da zamenite svoj bivši kancelarijski posao u Hrvatskoj za rad u prodavnici, benzinskoj pumpi, šoping centru, skladištu, fabrici ili u ugostiteljstvu, posao ćete naći i van Dablina“, kaže Bogojević, a savetuje svima da pripreme različite biografije za različite poslove.

Podvlači još jednom da je život u Dablinu preskup, ali zato u svakom mestu u Irskoj koje ima preko 7.000 stanovnika, znate da posla ima, a kupovna moć je poprilična.

Naravno, znanje engleskog jezika je neophodno, bar na osnovnom komunikacijskom nivou.

( izvor: Planeta/Kurir )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *