I U NEMAČKOJ MORAJU DA SKRAĆUJU RADNO VREME!

Nekoliko poslednjih godina govori se i piše o nemačkom privrednom čudu. Naravno, mislimo na izuzetne ekonomske pokazatelje, sa izraženim trendom poboljšanja iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Onda vest koja stiže i govori o meri skraćenja radnog vremena u nekim nemačkim kompanijama zbog usporenog privrednog rasta, izaziva čudjenje i nedoumice.

Da, taj izuzetno snažni privredni rast karakterisao je nemačku privredu sve do polovine 2018.godine. Evidentan je bio u gotovo svim pokazateljima: od bruto društvenog proizvoda, investicija, zarada do nezapamćeno niske stope nezaposlenosti. Druga polovina 2018.godine, kao i ova 2019.godina pokazuju zaostajanje i značajno usporavanje privrednih aktivnosti.

Eksperti u ekonomskim institutima i drugim institucijama analiziraju privredna kretanja u pokušaju nalaženja najboljih mera za prevaziaženje nastalih problema. Tako je aktuelizovana i mera skraćenja radnog vremena zbog nedovoljne iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta u pojedinim kompanijama.

Govoreći o poremećajima na tržištu rada, u Institutu IFO kažu:

„Nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima“,

Agencija Rojters, prenoseći rezultate istraživanja koje je sproveo pomenuti minhenski institut, navodi da će više od 8% anketiranih kompanija u naredna tri meseca pristupiti meri skraćenja radnog vremena. Gotovo 4% kompanija već sprovodi ovu meru. To je najveći procenat još od 2013.godine.

Skraćivanje radnog vremena ( poznato u Nemačkoj kao „kurcarbajt“ )  primenjivano je u ovoj zemlji I u bližoj prošlosti. Naravno, reč je o periodu recesije, tokom 2008. I 2009.godine. Kompanije koje su nedovoljno koristile svoje proizvodne kapacitete pristupale su skraćivanju radnog vremena, ali su tom prilikom računale na pomoć nemačke vlade koja je isplaćivala naknade radnicima zbog umanjenih zarada.  Tako su kompanije očuvale radna mesta, odnosno stručne, kvalifikovane radnike.

U ovakvoj situaciji nagoveštaj boljih vremena stiže objavljivanjem najnovijih podataka o kretanju zaposlenosti u Nemačkoj. Federalna kancelarija za rad objavila je podatak da je nezaposlenost u junu blago smanjena u odnosu na zaposlenost u maju ove godine.

Prema desezoniranim podacima, nezaposlenost je smanjena za 1000 na 2,28 miliona ljudi u odnosu na prethodni mesec. Stopa nezaposlenosti ostala je na nivou od 5%.

Sva dogadjanja, tendencije I pravci kretanja nemačke privrede, sasvim razumljivo, izazivaju veliko interesovanje naših radnika, kako onih koji rade u Nemačkoj, tako I onih koji se za taj korak pripremaju. Ovih prvih, koji su već otišli put Nemačke, počev od 2000.godine, je, prema procenama, više od 200.000 radnika.

( izvor: Blic )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *