I ŠVAJCARSKA TRAŽI RADNIKE – PREDNOST IMAJU HRVATI

Švajcarske vlasti su donele odluku o ukidanju ograničenja koja su na snazi bila u prelaznom periodu, pa će od početka naredne godine više hiljada švajcarskih firmi otvoriti vrata stranim radnicima, u prvom redu radnicima iz Hrvatske.

Švajcarska u vrlo dugom vremenskom periodu predstavlja simbol potpuno uredjene, organizovane i skladne celine, sa tradicijom, bogatstvom i luksuzom, samostalne i zaštićene od svih negativnih uticaja. No, potresi koje doživljava globalna ekonomija, migrantska kriza, pandemija i druga dogadjanja, očigledno su ostavile traga i na švajcarskom tržištu rada.

Hrvatski radnici prvi dobijaju šansu

Da bi se obezbedila potrebna radna snaga, švajcarski oglasnici i internet portali pozivaju radnike iz Hrvatske da već od 1 januara, 2022.godine počnu da rade u nekoj od preko 10.000 švajcarskih kompanija koje traže radnike iz inostranstva.

Inače, Švajcarska koja ima oko 8,6 miliona stanovnika, zapošljavala je i ranije radnike – doseljenike, tako da oni čine gotovo četvrtinu svih uposlenih. A medju njima je do sada bilo oko 28.300 hrvatskih radnika.

U upravo objavljenim oglasima stoji da švajcarske kompanije traže hrvatske državljane sa hrvatskim pasošem i poznavanjem nemačkog jezika.

Koji su radnici najtraženiji?

Prema pisanju Večernjeg lista u Švajcarskoj su najtraženiji radnici u zdravstvu, IT sektoru, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Za ilustraciju stanja na tržištu rada u Švajcarskoj može poslužiti podatak da je ovih dana na sajtu za slobodna radna mesta jobs.ch bilo gotovo 90.000 slobodnih radnih mesta u preko 10.000 kompanija.

Najtraženija zanimanja su u građevinarstvu, gde se traže svi – od stolara do inženjera i arhitekti, zatim u IT sektoru, telekomunikacijama i medicini.

Zarade koje se nude hrvatskim radnicima

Poslodavci su spremni da hrvatskim radnicima za različite gradjevinske poslove ponude prilično visoke satnine. Radnicima koji rade na pokrivanju krova nudi se od 32-38 franaka po radnom času, vodoinstalaterima od 31-38 franaka, keramičarima 34-40 franaka i stolarima 32-38 evra.

Za rad počev od januara, 2022.godine traže se kvalifikovani zavarivači, moleri, zidari i električari. U zavisnosti od njihovog radnog iskustva i znanja nemačkog jezika, početna satnina                              će biti izmedju 31 i 40 franaka plus dnevnica.

Već na prvi pogled sasvim je očigledno da su ove satnine znatno više od onih u Nemačkoj. Naravno,iI troškovi života u Švajcarskoj premašuju one u zemljala Evropske unije.

Još nešto o zaradama u Švajcarskoj

Pomenuti portal jobs.ch piše da je prosečna plata medicinske sestre u Švajcarskoj nešto manja od 79.000 švajcarskih franaka goodišnje, lekari prosečno zaradjuju oko 130.000 franaka godišnje,  CNC operateri zaradjuju preko 66.000 franaka godišnje, a keramičari preko 55.000 franaka godišnje.

Stolari mogu godišnje da zarade oko 66.000 franaka, a vozači kamiona oko 64.600 franaka. Znatno više zaradjuju učitelji – oko 90.000 franaka godišnje, kao i IT analitičari sa preko 115.000 franaka.

Konobari mogu da zarade oko 51.000 franaka godišnje, a kuvari oko 56.000 franaka godišnje.

Suočeni sa krizom, poslodavci u Švajcarskoj, pored dobrih plata, i drugim pogodnostima žele da privuku dovoljno radnika.

( Izvor: Večernji list )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *