I putovanje do posla treba da ulazi u radno vreme

Da, zvuči primamljivo, ali ima li smisla? Dolazak i odlazak sa posla, duži ili kraći, sa ili bez korišćenja javnog prevoza, samo je neophodan uslov da bi se na radnom mestu, u utvrdjeno radno vreme obavili predvidjeni radni zadaci. I to utvrdjeno radno vreme i obavljeni radni zadaci su ono za šta primamo platu.

Otkud sada ideja da i put do posla bude deo radnog vremena?

Verovatno nije jednostavno u trenutku sagledati u kojoj su se meri život, odnosno profesionalne aktivnosti ljudi promenile u poslednjih deset ili dvadeset godina. Sveobuhvatnost tih promena zahtevala je prilagodjavanja, neka ad hoc, ali večinom sistemska i temeljna.

Tehničko tehnološka revolucija i informacione tehnologije verovatno su najveći “krivci” za promene koje smo doživeli. Tako su poslovne aktivnosti neverovatno dobile na svojoj dinamičnosti, efikasnosti, fleksibilnosti, postale pristupačne gde god da se nalazimo.

Istraživači Univerziteta zapadne Engleske sačinili su zanimljivu studiju čije je rezultate BBC preneo. Istraživanje je obuhvatilo oko 5.000 putnika na linijama gradskog prevoza u Londonu, u vreme dostupnosti bežičnog interneta. A studija je pokazala da je čak 54% putnika koristilo mrežu u gradskom prevozu da uputi poslovne mejlove. Naravno, bilo je i onih koji su za slanje poslovnih mejlova koristili mrežu na svom telefonu.

I odlazak i povratak sa posla je, prema studiji, bio praćen slanjem mejlova, kako onih u vezi sa radnim danom pred njima, tako i onih kojima se završavao neobavljeni deo posla već proteklog radnog dana.

Dobra internet veza omogućavala je, praktično, produženje radnog dana, odnosno radnih sati. Laptopovi, mobilni telefoni omogućavali su izvršenje radnih zadataka tokom vožnje u gradskom prevozu, prilikom odlaska i povratka sa posla.

Uvažavajući nepobitne činjenice da je poslovanje postalo efikasnije i dinamičnije, istraživači su ukazali i na drugu stranu ovog fenomena: narušavanje ravnoteže izmedju profesionalne karijere i privatnog života. Odgovaranjem na mejlove van radnog vremena produžava se radni dan, a skraćuje vreme koje treba posvetiti ličnim, porodičnim i društvenim aktivnostima.

Ukazujući na ovo, engleski istraživači upućuju ono ključno pitanje:

Ako je put do posla postao deo izvršenja tog posla, onda ga treba priznati u radno vreme?! I, naravno, platiti kao poslovne aktivnosti obavljene u kancelariji!

( izvor: BBC )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *