I POLJSKA I MAĐARSKA TRAŽE STRANE RADNIKE

Migracije su, uz tehničko tehnološki razvoj, verovatno najznačajnije obeležje poslednje decenije. Podstaknute brojnim, raznovrsnim faktorima, zahvatale su gotovo sve delove sveta.

Poljska i Mađarska, kao zemlje Istočne Evrope, pružale su snažan otpor dolasku stranih radnika. Sada i tamo priznaju da održivi ekonomski razvoj nije moguć bez stranih radnika, od kuda god došli.

Političari, poput mađarskog predsednika Viktora Orbana, protivili su se imigraciji raznim merama. Ali, zamajac koji se pokrenuo ulaskom u Evropsku uniju pre dvadesetak godina i snažan privredni razvoj traže radno sposobne i stručne radnike.

Zašto su Mađarskoj potrebni strani radnici?

Snažan privredni razvoj omogućio je radno angažovanje u novootvorenim fabrikama, na već poznatim i novim pozicijama. Privredni rast prati  rast zarada, ali i problemi sa kojima se razvijeni Zapad već suočio.

Demografska neravnoteža, sve starije stanovništvo i sve manje radno sposobnog stanovništva širom otvara vrata stranim radnicima.  Prema podacima Evropske službe za zapošljavanje ( EURES ) u poslednjoj deceniji smanjio se broj stanovnika u zemljama Istočne Evrope, uz značajan broj  stručnjaka  koji su otišli iz svojih zemalja.

I dok Mađarska ima jedva oko 85.000 stranih radnika, a predsednik Orban i dalje odbija migrante iz zemalja van Evropske unije, aktuelni privredni trenutak traži nove radnike. Ministar za privredni razvoj kaže da je Mađarskoj hitno potrebno oko pola miliona stranih radnika.

Širi se broj država iz kojih je moguće dobiti radnu dozvolu za rad u Mađarskoj, ali se pooštravaju uslovi ostanka tih radnika u Mađarskoj.

Poljska je poželjna zemlja kod stranih radnika

U Poljskoj je  značajno narušien odnos radno sposobnog stanovništva i penzionera, pa se procenjuje da Poljskoj godišnje treba do 400.000 stranih radnika.

Ovaj podatak treba sagledati u svetlu činjenice da je kao posledica rata u Ukrajini, u Poljsku stiglo gotovo milion Ukrajinaca koji imaju šta da daju zemlji u koju su došli.

Vrlo važan faktor je i tranzicija u digitalizaciji i održivom razvoju, o čemu u Poljskoj kažu:

„A te tranzicije menjaju i tržište rada stvarajući nove poslove i utiču na veštine koje se traže u firmama. A već se oseća značajan nedostatak zaposlenih s potrebnim znanjima.“

Posebno traženi poslovi u Poljskoj

Podaci Ekonomskog instituta kažu da svaka četvrta firma u Poljskoj zapošljava strance, misleći na one koji nisu iz Evropske unije.

A traženi su radnici iz najrazličitijih delatnosti: od onih koji se bave informacionim tehnologijama i finansijama do građevinara, zavarivača, instalatera, vozača…

Poljska je posebno omiljena kod filipinskih radnika, ali je sve više  radnika iz Turske, Indije, Pakistana, Koreje… Poslodavci stalno rade na poboljšanju uslova života i rada stranih radnika, kako bi ih zadržali u svojoj zemlji.

U susedstvu im je Češka u kojoj čak 15% radno sposobnog stanovništva dolazi iz inostranstva, od kojih gotovo polovina iz zemalja van Evropske unije.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *