I KANADA TRAŽI RADNIKE U RAZNIM SEKTORIMA

Veliki izazovi sa kojima se suočavaju evropske zemlje poslednjih godina, posebno u vreme pandemije korona virusa, nisu poštedeli ni visoko razvijene zemlje Severne Amerike. Tako i Kanada mora hitno da obezbedi neophodan stručni kadar za podsticaj razvoja posustale privrede.

Treba reći da su studije koje su radile relevantne kanadske institucije potvrdile da nedostatak radne snage, kao i u evropskim zemljama, predstavlja vrlo kompleksan problem – ekonomski,  socijalni, demografski, obrazovni, politički, sveopšti.

Stvarne razmere nedostataka radne snage u Kanadi

Istraživanja koja su sproveli Zavod za statistiku Kanade i Banka za poslovni razvoj ( BDC ) potvrdila su da je potreba za radnom snagom u svim sektorima kanadske privrede vrlo velika.

Konkretno, samo u drugom kvartalu 2021. godine Kanadi je nedostajalo gotovo 793,000 radnika.

Posmatrano po provincijama, deficit radne snage postoji u gotovo svim delovima zemlje. Posebno mnogo radnika traže provincije Kvebek, Ontario i Britanska Kolumbija.

Sve ovo rezultiralo je podatkom da dve trećine kanadskih kompanija ne ostvaruje planirane razvojne trendove poslovanja upravo zbog nedostatka radne snage.

U kojim sektorima nedostaje najviše radnika u Kanadi?

Kao što smo rekli, istraživanje koje je sproveo BDC pokazalo je da se gotovo svi sektori kanadske privrede bore sa problemom nedostatka radne snage.

Ipak, slično nekim evropskim zemljama, i Kanadjani ističu oblast zdravstva kao sektor sa najizraženijom potrebom za stručnim radnicima. Kadar nije lako obezbediti, a funkcionisanje zdravstvenog sistema, pogotovu u vreme pandenije, od izuzetnog je značaja za državu i njeno stanovništvo.

Podaci kažu da je samo u poslednjem kvartalu prošle godine potražnja za radnicima u zdravstvu i oblasti socijalne zaštite povećana za gotovo 57%. Preciznije, nepopunjeno je bilo preko 100.000 radnih mesta u ovim oblastima.

Sa ovim sektorima, kada je u pitanju nedostatak radnika, korak drži i sektor usluga. Reć je o uslugama u ugostiteljstvu i obezbedjenju smeštaja širom Kanade. U sektoru usluga nepopunjeno je gotovo 90,000 radnih mesta.

Na približno tolikom nivou je i potražnja za radnicima u maloprodaji. Gotovo 85.000 radnika nedostaje za popunjavanje slobodnih radnih mesta. Velikom i važnom sektoru industrijske proizvodnje nedostaje gotovo 65.000 radnika različitih profila stručnosti.

Sada već globalni problem nedostatka vozača kamiona i sve što proizilazi iz toga, u Kanadi je izražen tražnjom za preko 18.000 vozača i ozbiljnim poremećajima u snabdevanju trgovine, ugostiteljstva i čitave privrede.

Otkud toliki nedostatak radnika?

U istraživanju koje je BDC uradio analizirajući uzroke velikog deficita radne snage u Kanadi, konstatuje se da je situaciju na već poremećenom tržištu tada u Kanadi dodatno pogoršala pandemija. No, kao glavni uzrok nedostatka radne snage sa delovanjem u dužem periodu ističe se demografska kriza sa kojom se Kanada suočava.

Glavni ekonomista BDC-a to ovako objašnjava:

“Trenutno imamo 16 posto Kanađana starijih od 65 godina. Mnogi Kanađani otići će u penziju u narednih pet godina. Osim toga, mnogi mladi ljudi ne ulaze na tržište rada. To je ozbiljan problem”,

( izvor: Aljazeera Balkans )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *