Gradjani BiH od ove godine lakše do posla u Nemačkoj

Od 1. januara 2016. godine Nemačka je ublažila zakonske uslove za zapošljavanje državljana Bosne i Hercegovine.

Ipak, I dalje neće svi koji apliciraju za posao u Nemačkoj I dobiti posao. Najveća razlika u odnosu na raniju prakstu je što su državljani BiH moći da se zapošljavaju I na radnim mestima koja nisu na beloj listi zanimanja.

Job gesucht

I dalje da bi se gradjanin BiH zaposlio, potrebno je da nadje poslodavca koji daje sve garancije, koji ima upražnjeno radno mesto, pa potom treba pribaviti radnu dozvolu. Znanje nemačkog jezika se podrazumeva.

U praksi to izgleda ovako: u određenoj pokrajini ili gradu treba da nedostaje čovek određenog profila, pa ukoliko niko od građana te države nije na birou ili niko ne želi da radi taj posao zbog slabe plate ili teških uslova, tek onda može doći do zaposlenja.

Kao i ranije, određena zanimanja su poželjnija, a tu pre svega spadaju lekari i medicinsko osoblje, inženjeri, određene vrste majstora, pretežno građevine i struje, mašinovođe, serviseri rashladnih uređaja i nega starih lica. Tako na primer samo u jednom od regiona u Nemačkoj trenutno nedostaje 8.000 medicinskih radnika.

 

Izvor: Capital.ba

5 Komentara

  1. Zelimir 26. januara 2016. Reply
  2. Slavia 20. marta 2016. Reply
  3. rihana 29. marta 2016. Reply
  4. violeta 18. jula 2016. Reply
  5. gvozden 11. septembra 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *