Gde u Srbiji ima posla i koliko se zarađuje ?

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je dvocifrena, u nekim delovima već jednocifrena, a u svakom slučaju znatno manja nego proteklih godina. Ako je sve i tako, mnogo je onih, posebno u populaciji mladih ljudi, koji ovde, u svojoj zemlji, još uvek traže posao, nadajući se zaradi od koje će nekako moći da žive. Za koja zanimanja u Srbiji ima posla, u kojim delovima zemlje su posebno traženi, koliko može da se zaradi na tim poslovima?

Ekonomske analize obično polaze od prosečnih vrednosti, pa i ovde treba podsetiti da je prosečna zarada u Srbiji u 2018.godini bila 49.650 dinara. Konkretni podaci za pojedine poslove, delatnosti, za odredjene gradove, okruge znatno odstupaju od proseka, od onih znatno nižih do onih višestruko većih, koje ostvaruju programeri, zaposleni u vazdušnom saobraćaju i stručnjaci koji se bave istraživanjem tržišta.

 

Gde su zarade najviše?

Beograd, odnosno Beogradski okrug prednjači u visini zarada. Piloti se mogu pohvaliti zaradama od preko 3.500 evra, a ne zaostaju ni kopiloti i kontrolori letenja. Sa njima drže korak programeri zaradama od više hiljada evra. Stručnjaci u oblasti finansija i bankarstva i dalje su ovde traženi, a njihove zarade prelaze 100.000 dinara.

 

Koliko se zaradjuje u unutrašnjosti?

 

Radnici koji žive i rade u unutrašnjosti često ukazuju na svoj podredjeni položaj, ističući da glavni grad u istim delatnostima i na istim poslovima pruža značajne prednosti.

Tako bankarski službenici u Užicu mogu da zarade od 50.000 do 60.000 dinara, uz obavezu da ostvare tražene rezultate. Kako je privredna aktivnost u unutrašnjosti zemlje veoma smanjena, to i postizanje očekivanih rezultata rada nije lak zadatak.

Slično svoj položaj ocenjuju i zaposleni komercijalisti u predstavništvima stranih i domaćih kompanija. Iako ovi poslovi oduvek predstavljaju priliku za dobru zaradu, u Užicu i okolnim opštinama skromna privredna aktivnost ne stvara potrebne uslove za uspešno bavljenje, pa se zarade kreću od 50.000 do 80.000 dinara.

U okolini Užica Zlatibor kao veliki turistički centar ima svoje posebne potrebe. Snažna ekspanzija turizma na ovoj destinaciji povećala je tražnju za kuvarima do neslućenih razmera. Ovaj nivo turističkih usluga traži savremene, stručne pružaoce usluga koji prate aktuelne gastronomske trendove. Hotelijeri ne nalaze lako ovakve radnike, traže ih sa strane i obezbedjuju im zaradu do 800 evra, kao i smeštaj i ishranu na Zlatiboru.

S obzirom na privrednu strukturu Kragujevca, ovde ima mnogo posla za zavarivače, ali i za mašinske inženjere. Zavarivači zaradjuju do 800 evra mesečno, a mašinski inženjeri i do 2.000 evra.

 

Ko i koliko zaradjuje u Vojvodini?

 

Statistički podaci govore da su prosečne zarade u Novom Sadu posle Nove godine premašile 58.000 dinara. Ovom visokom proseku najviše doprinose zarade IT stručnjaka, jer se Novi Sad pozicionirao kao centar IT industrije u Srbiji.

U zavisnosti od vrste IT aktivnosti i senioriteta, odnosno iskustva koje imaju, ovi stručnjaci zaradjuju od 700 do preko 3.000 evra mesečno.

U javnim službama i preduzećima u Novom Sadu, na administrativnim mestima zaradjuje se od 70.000 do 100.000 dinara, prosečno 80.000 dinara.

A gradjevinska delatnost u Novom Sadu ima pune ruke posla, pa su gradjevinski radnici različitih profila veoma traženi, ali i dobro plaćeni. Viljuškaristi zaradjuju od 600 do 800 evra, tesari oko 900 evra, a kranisti oko 1.000 evra. Armirači mogu da zarade do 1.200 evra, a zarade zidara kreću se od 600 do 1.000 evra.

Relativno visokim zaradama u Novom Sadu doprinose i radnici NIS-a, kao i radnici JP Srbijagas.

Situaciju na tržištu rada odražava slika iz Severnobačkog okruga. I tu su inženjeri, programeri i pojedine zanatlije veoma tražene, ali ih nema, jer odlaze tamo gde mogu više da zarade. Kako poslodavci kažu, povećavaju zarade, ali će morati i više, kako bi zadržali stručne radnike.

 

( izvor: Blic )

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *