Gde su najviše stanarine u Nemačkoj ?

Planiranje troškova života i stavljanje u odnos sa prihodima koji se ostvaruju je stalno prisutno u životima pojedinaca, porodica koje su ovde ostale, ali još više onih koji u potrazi za boljim životom planiraju da potraže posao u inostranstvu. I, kako već svi znaju, Nemačka je kao destinacija najprivlačnija, pa su i svi podaci vezani za nju od velikog značaja za sve potencijalne useljenike.

Stanovanje u Nemačkoj predstavlja veliki i važan izdatak u okviru ukupnih troškova života. Zanimljivo je istaći da više od polovine stanovnika Nemačke živi u iznajmljenim stanovima, što je najviše u Evropi. Jednako važno je da su zakupnine vrlo visoke, sa tendencijom rasta. Na zahtev levice u Bundestagu uradjena je studija koja je pokazala da su zakupnine u poslednjih pet godina povećane za 11,4%.

Visoke stanarine, sasvim razumljivo, izazivaju gnev gradjana Nemačke, ali posebnu brigu zadaju strancima koji dolaze da žive i rade u Nemačkoj. Za njih je od posebnog značaja da znaju koji su to delovi Nemačke, gradovi sa najvišim stanarinama.

U kojim delovima Nemačke je najskuplje stanovanje?

Medju nemačkim gradovima Minhen, u Bavarskoj ubedljivo zauzima prvo mesto kada su u pitanju troškovi zakupa stambenog prostora, sa gotovo 18 evra po kvadratnom metru. Za stan od 100 kvadratnih metara treba izdvojiti 1.800 evra mesečno, i, naravno, dodatno platiti komunalne troškove.

Drugi na listi gradova sa najvišim zakupninama je Frankfurt, gde se zakupnine prosečno plaćaju 14,2 evra, a sledi Štutgart sa 14 evra po kvadratnom metru. U Berlinu prosečna zakupnina plaća se 6,72 evra po kvadratnom metru. Najniže zakupnine su u pokrajini Severna Rajna Vestfalija – u gradu Varštajn su 4,64 evra po kvadratnom metru.

Zašto je teško naći stan sa povoljnom zakupninom?

Umesto da kao ranije budu u javnom vlasništvu, sada je većina stanova u vlasništvu velikih koncerna, medju kojima je Volovia najveći, sa preko 300.000 stanova za izdavanje. Veće zakupnine donose veću dobit akcionarima.

No, njima na ruku ide i činjenica da je tražnja za stanovima sve veća. Ogroman priliv stranih radnika koji sa svojim porodicama dolaze da žive i rade u Nemačkoj povećava tražnju za stanovima. Naravno, i mnogo studenata dolazi u gradove, univerzitetske centre zbog studija, pa su i oni na listi tražilaca stanova za iznajmljivanje.

Zbog svega toga država, i na saveznom i na pokrajinskom nivou traži rešenja koja će biti prihvatljiva za većinu gradjana. Država namerava da oživi javnu stanogradnju i znatno poveća broj javno dotitranih socijalnih stanova.

Od 2015.godine u Nemačkoj je visina zakupnina ograničena, tako da prilikom potpisa prvog ugovora o zakupu visina zakupnine ne sme biti više od 10% veća od uobičajene zakupnine u tom kvartu.

I konačno, od 2020.godine država, odnosno pokrajine će gradjanima sa slabijim primanjima isplaćivati takozvani stambeni dodatak – deo zakupnine koji gradjanima plaća država. Procena je da će oko 600.000 domaćinstava primati stambeni dodatak koji će se svake dve godine uskladjivati sa realnim okolnostima.

( izvor: Bizlife portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *