Evo ko najlakše može da nađe posao u Švajcarskoj ?

Za mnoge ljude širom sveta, naravno, i za nas u Srbiji, Švajcarska je zemlja iz snova. Bogata i prebogata, uredjena, samodovoljna, neko bi rekao gotovo dosadna u svojoj organizovanosti i modusu življenja bez problema. Ali, i na njihova vrata zakucao je problem sa kojim se bore mnoge zemlje: nedostatak radne snage!

Na pitanje koje su to profesije, poslovi koji su deficitarni i za kojima postoji posebna tražnja u Švajcarskoj, odgovor je sličan onom koji važi za ostale više i manje razvijene zemlje Evrope. I Švajcarskoj nedostaju zanatlije različizih profila, desetine hiljada njih.

Portal „Jobchannel AG“ preneo je zvanične podatke. Prema njima, Švajcarskoj trenutno nedostaje 42.778 zanatlija. Preduzeća su raspisala, odnosno oglasila preko 198.000 slobodnih radnih mesta.

Koji stručni profili radnika nedostaju Švajcarskoj?

Treba reći da se već nekoliko poslednjih godina govori da je najviše nepopunjenih radnih mesta u Švajcarskoj upravo onih iz različitih zanatskih delatnosti.

U ovom trenutku traži se oko 4.000 elektromontera, zatim 2.260 instalatera. Vrlo su traženi i radnici  za obradu drveta, pa je potrebno preko 2.100 stolara. Naravno, i radnika u gradjevinarstvu nema dovoljno – traži se oko 1.500 zidara i molera.

Gradjeviski radnici su uvek traženi

Ovi zvanični podaci, takodje, pokazuju vrlo izražen trend povećanja tražnje za zanatskim radnicima. Tako se može reći da se tražnja za zanatskim radnicima u Švajcarskoj gotovo udvostručila u odnosu na  2015.godinu.

Poslodavci sa zabrinutošću govore da imaju ozbiljne probleme u pokušaju da obezbede stručnu radnu snagu, pogotovu dugoročno posmatrano.

Kako je nastao poremećaj u odnosu ponude i tražnje zanatskih poslova?

Kao i mnoge druge pojave i stanja u ekonomiji, tako je i nedostatak zanatske radne snage u Švajcarskoj uzrokovan brojnim faktorima. U tom smislu posebno se ističe zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo položajem ovih radnika u društvu, kao i efekat digitalizacije.

Direktor kompanije Svistek o tome kaže:

„Društvu očigledno značaj zanatlija nije dovoljno poznat.” Dodaje da jčesto od svojih saradnika čuje da roditelji svoju decu radije usmeravaju na studije nego na izučavanje zanata. A to potkrepljuju I u obrazovnim institucijama, tvrdeći da “akademizacija društva” neminovno dovodi zanatske delatnosti u inferioran položaj.

U Centralnom savetu zanatskog obrazovanja Švajcarske dodaju:

“Zanatski poslovi danas imaju i problem zbog digitalizacije. Fokusiranje na računare i robotiku stavlja u drugi plan da iza tog stoji mnogo tehnike i zanatskog znanja”.

Suočena sa ovim problemima, švajcarska vlada ubrzano traži rešenja, svesna da je obezbedjenje adekvatnog položaja u društvu I odredjivanje stvarnih potreba privrede za stručnim zanatskim radnicima pravi put eliminacije uzroka nastalih poremećaja na tržištu rada Švajcarske.

( izvor: Blic )

5 Komentara

  1. Vanja 14. avgusta 2019. Reply
  2. Dobrovoje 24. novembra 2019. Reply
  3. Vlatko Radovic 6. jula 2020. Reply
    • momo 11. juna 2021. Reply
  4. kristijan 16. februara 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *