Država nudi podsticaje za preduzetnike

U Srbiji je sve neuporedivo složenije. To, možda, posebno važi za sve one koji se opredele za samostalno privredjivanje. Neki će reći: ludost, neki: hrabrost, neki: propoast, iluzija, i kako već…Neizvesnost i veliki izazov, svakako, jeste!

 

Ekonomska politika koju sprovodi Vlada Republike Srbije zdušno, bar deklarativno, podržava privatnu inicijativu i razvoj preduzetništva. U 2017.godini Razvojna agencija Srbije pokrenula je kampanju “Kreiraj život” u okviru koje je ponudjeno osam programa podrške mikro,malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Na zvaničnom predstavljanju programa rečeno je da će programima podrške biti obezbedjeno sufinansiranje do 70% početnicima u poslu, postojećim firmama do 50% i organizacijama i institucijama do 60%.

 

Za ovu svrhu obezbedjeno je 435 miliona dinara, uz dodatnih 20 miliona dinara za mentoring. Odlukom za takozvani vertikalni razvoj indusstrijske politike opredeljena su sredstva iz budžeta, ali i iz medjunarodnih finansijskih institucija- Svetske banke i Nemačke razvojne banke KfW.

 

Realizacija ovih programa poverena je mreži regionalnih razvojnih agencija koje postoje u 16 gradova širom Republike Srbije. U njima zainteresovani privrednici mogu dobiti sve potrebne informacije. Obraćanje je moguće direktno Razvojnoj agenciji Srbije, kontakt Jasmina Simić.

 

Paket podrške početnicima za započinjanje posla namenjen je fizičkim licima i onim
privrednim subjektima koji ne posluju duže od dve godine, kao podsticaj samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mesta i unapredjenju poslovanja. Za ova sredstva mogu konkurisati oni koji se bave proizvodnjom, preradom i uslužnim delatnostima na teritoriji Republike Srbije. Paket podrške obuhvata realizaciju besplatnih obuka, bespovratna finansijska sredstva i desplatni mentoring. Ukupno odobrena bespovratna finansijska sredstva mogu biti do 1.000.000,00 dinara, odnosno do 70% opravdanih troškova.

Pored ovog paketa ističemo i paket podeške inovativnim mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čime država želi da unapredi kulturu ulaganja u inovacije, kao način povećanja konkurentnosti na tržištu novim tehnološkim procesima, procesima proizvodnje i novim proizvodima. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom pozivu odobrava je 1.000.000,00 dinara,bez PDV-a..

Takodje, tu je i paket podrške izvoznicima, sa ciljem da se internacionalizuje poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, odnosno da ovi privredni subjekti svoje prihode ostvaruju na medjunarodnom tržištu. Maksimalan iznos bespovratnih finansijskih sredstava je i ovde 1.000.000,00 dinara, bez PDV-a , odnosno do 60% opravdanih troškova.

Napominjemo da se svi objavljeni javni pozivi mogu naći na sajtu Razvojne agencije Srbije, kao i prijave na konkurs.

Jedan komentar

  1. nemanja 18. aprila 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *