Da li treba staviti sliku u CV ?

Poslednjih godina poslodavci i agenti za regrutaciju kadrova navode da je sve više radnih biografija kandidata koje sadrže sliku kandidata.

Iako je većina njih prihvatila ovaj trend sa oduševljenjem, ima i onih koji daju prednost tradiciji, odnosno CV-u koji stavlja najveći fokus na veštine i kvalitete, pre nego fizički izgled kandidata. Zbog toga, ovo je postala vruća tema među poslodavcima i ekspertima kada je u pitanju izgled radnih biografija.

Danas kada imamo Linkedin ili Facebook, odnosno druge društvene mreže, poslodavcu nije teško da otkrije kako kandidat izgleda, iako nije dostavio sliku. Ali, zapitajmo se koje to konkretne koristi poslodavac ima od toga što zna kako izgleda neki kandidat? Da li ga više zanima kako izgleda kandidat nego njegove veštine i znanja?

Čini se da je ovo stvar samog poslodavca odnosno agenta za regrutovanje kadrova. Tako da primer za poziciju analitičara koji se bavi obradom velikog broja podataka, poslodavac ne očekuje da vidi sliku kandidata u CV-u. Ipak, kada su u pitanju pozicije u prodaji, poslodavcu se svidja ideja što može da vidi kako izgleda kandidat, pošto se slika ovde smatra delom lične prezentacije, pa izgled može biti odlučujući prilikom izbora kandidata.

Kako god, Vaš izgled ne može previše da utiče na mogućnost da budete izabrani za poziciju, stoga ubacivanje slike u CV nije neophodno, ali ipak može Vam pomoći da se Vaša biografija izdvoji iz mase drugih.

Ukoliko izgledate previse atraktivno, neki poslodavci mogu da misle da želite da privučete previse pažnje na sebe, tako da možda ipak treba još jednom razmisliti da li stavite sliku u svoju biografiju, I ako želite onda koju. Nik Kalej, načelnik za regrutaciju u “Client Server” – u ,  kaže da slika pomaže da se biografija izdvoji iz mase. On misli da je to zato što se u Velikoj Britaniji slike veoma retko stavljaju u biografije. S druge strane, u kontinentalnoj Evropi slike u CV-u su uobičajna pojava.

“Subjektivnost je u ljudskoj prirodi, i nikada ne znate ko će gledati Vašu biografiju, stoga moj je savet da sliku izbacite iz biografije”, navodi Nik Kalej. Umesto toga on dalje kaže da je bolje da se u biografiji fokusirate na ono što ste postigli i iskustvo, i prikažete samo ono što je relevanto za poziciju za koju se prijavljujete. Ako odgovarate poziciji, izgled je nebitan.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *