DA LI SRPSKI RADNICI U NEMAČKOJ MOGU RAČUNATI NA POMOĆ IZ KORONA FONDOVA?

COVID 19 je svojom pojavom i neverovatnom brzinom bukvalno osvojio svet, prodrmao ga tako da je život dobio potpuno nove tokove. Poslovne aktivnosti ljudi širom sveta svedene su na neophodne poslove, a gubitak posla i izostanak prihoda zabrinuli su sve relevantne činioce, ponajviše milione radnika širom sveta.

Teško da u ovim novonastalim okolnostima ima poštedjenih, no, kao i uvek, postoje oni koji su se prvi našli na udaru i koji su odmah morali da se okrenu traženju nekih novih mogućnosti u cilju očuvanja sopstvene egzistencije.

Takvu sudbinu imaju strani radnici koji su u potrazi za boljim životom napustili domovinu i pronašli posao u inostranstvu. Iz Srbije potiče mnogo takvih, rasutih po celom svetu, a najviše u Nemačkoj. Iako se većina njih koji rade u Nemačkoj dobro snašla i uspešno gradila svoju poslovnu karijeru, pojava pandemije izazavane korona virusom dovela ih je u delikatan položaj.

Smanjeni obim posla prvo je njih doveo do gubitka radnog mesta. To, naravno, za posledicu ima smanjenje ili izostanak prihoda, nemogućnost pokrivanja troškova života, a zatim i obavezu da napuste Nemačku i vrate se u svoju zemlju.

Šta nemačka vlada čini da pomogne u kriznoj situaciji nastaloj kao posledica pandemije?

I nemačka vlada suočila se sa brojnim problemima nastalim širenjem Covid 19 virusa, pa je uveliko krenula sa odobravanjem pomoći, kako poslodavcima, tako i zaposlenim. Posebna pomoć namenjena je malim preduzećima, preduzetnicima, umetnicima, zanatlijama.

No, situacija u kojoj su se našli radnici sa Balkana, čak i kada legalno rade u Nemačkoj, nije jednostavna. Da bi mogli da računaju na pomoć nemačke vlade iz sredstava namenjenih za rešenje krize izazvane širenjem korona virusa, radnici iz zemalja van Evropske unije moraju da poseduju stalnu dozvolu boravka i rada u Nemačkoj.

Jedna od mera koju nemačka vlada nudi radnicima jeste prijava na status takozvanog „skraćenog radnog vremena“. Kada usled nepredvidivih okolnosti dodje do smanjenog obima posla i umanjenih prihoda, ovim instrumentom nemačka vlada pomaže radnicima obezbedjujući im 60 do 67% zarade. Već na samom početku krize za ovu vrtsu pomoći obratilo se preko pola miliona firmi sa preko milion ipo radnika.

Iako je ova mera u svakom slučaju bolja od gubitka posla, ona značajno umanjuje prihode radnika i mogućnost pokrivanja svih troškova. A to je od izuzetnog značaja kada su u pitanju radna i boravišna dozvola.

Radnici koji dobiju otkaz, a nisu ostvarili pravo na neograničenu radnu i boravišnu dozvolu, nemaju prava na sredstva pomoći iz držaavnih korona fondova u Nemačkoj.

Ovim radnicima Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja nudi mogućnost prijave za pomoć za teške socijalne slučajeve.

Radnici sa Zapadnog Balkana koji su u radnom odnosu duže od godinu dana, a nemaju neograničenu dozvolu boravka, imaju prava na naknadu za nezaposlene u trajanju od najviše dvanaest meseci.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *