Da li posao koji radite ima budućnost ?

Da li će postojati potreba za poslovima koje sada radimo u skorijoj budućnosti? Samo da pojasnimo: pod skorijom budućnošću mislimo na period od nekoliko narednih godina, do 2025.godine. Zato su informacije koje prenosimo od velikog značaja.

Brojni su faktori koji su tokom istorijskih perioda uslovljavali promene poslovnih aktivnosti čoveka. No, umesto da dugi niz godina, pa i vekova donese promene, savremeni tehničko tehnološki razvoj menja okolnosti filmskom brzinom.

To nameće potrebu kompleksnog sagledavanja sadašnjeg trenutka, kako bi se kreirale dobre projekcije i planovi na svim nivoima, od vrha države do svakog pojedinca.

Šta će s desiti sa poslovima koje danas radimo i za koje se školuju i pripremaju i naša deca? U kojoj meri će veštačka inteligencija zameniti radnika-izvršioca? Na kojim će se poslovima to najbrže dogoditi? Šta činiti, kako spreman dočekati to vreme?

Stručnjaci izraelskog istraživačkog centra Majkrosofta, na predavanju u Beogradu istakli su najznačajniju pretpostavku za uključivanje i praćenje savremenih poslovnih trendova. Naravno, reč je o IT obrazovanju, sa kojim se mora početi u prvim godinama osnovnoškolskog obrazovanja.

Izvesno je da će neka nova zanimanja zameniti postojeća. Svest o značaju životne sredine raste, pa će se ljudi sve više baviti klimatskim promenama. Digitalizacija ima potrebu za bezbednošću, pa je borba protiv sajber kriminala stalna. Terorizam je velika, globalna opasnost.

Kakva su očekivanja kada su u pitanju konkretna zanimanja, gotovo svugde zastupljena?

Za poslove kancelarijskih službenika očekuje se gotovo potpuna automatizacija. S obzirom da je reč o vrlo raznovrsnim poslovima koji zahtevaju poznavanje kancelarijskog sistema i procedura, neracionalno bi bilo razvrstavanje u posebne poslovne pozicije, čime se potreba za izvršiocima svodi na minimum.

Medjutim, rad učitelja i vaspitača ostaće nezamenljiv. Tu za automatizaciju gotovo da nema nikakvog prostora, jer je dobar ljudski kontakt preduslov uspeha u ovom poslu.

banner2

I novinarsko reporterski poslovi ostaju “bezbedni”, jer ulogu novinara mašina veoma malo može da zameni.

Ali, zato poslovi modelara gotovo potpuno mogu da se povere mašini, tako da treba blagovremeno preusmeriti svoje angažovanje u pravcu drugih zanimanja.

Oblast mode i modnog dizajna potvrdjuje uverenje da veštačka inteligencija dostiže visok nivo, ali je kreativnost, ideja, inspiracija neophodna u ovom poslu, pa će i modni dizajneri biti neophodni.

Automatizacija će biti visoko zastupljena i kod poslova u poljoprivredi, posebno kod poslova poljoprivrednih inspektora, a smatra se da će i poslovi veterinara znatno biti izmenjeni visokim stepenom automatizacije.

Sasvim je sigurno da će poslovi prodavaca u trgovinama pretrpeti potpunu izmenu, jer automatizacija može gotovo u potpunosti da odgovori zahtevima.

Za razliku od njih, poslovi u ugostiteljstvu i dalje će se poveravati čoveku. Kuvar može najbolje da kreira, pripremi, proba, servira ukusnu hranu, planira nabavku i zalihe namirnica. Automatizacija neće moći da zameni ni konobare, u najvećoj meri.

Novi poslovi će se brzo pojavljivati i brzo nestajati, ali je sistemsko planiranje i uskladjivanje najveći zadatak.

( izvor: Blic/Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *