Da li ići na posao i kada se ne osećate dobro?

Probudili ste se prehlađeni, sa glavoboljom? Iako želite da radite signali koje Vam šalje telo Vam govore da je bolje ostati u krevetu. Da li ostati kući ili “stisnuti zube” i krenuti na posao? Odgovor je teži nego što se čini.

Nestabilan posao, zahtevan šef, posao koji Vas čeka kao i pritisak kolega utiču na odluku gotovo jednako, ako ne i više od činjenice da su jedan ili dva dana bolovanja najbolja opcija.

Poslednja anketa koju je sproveo BBC je otkrila da većina radnika odlazi na posao čak i kada ne bi trebalo. Šta se krije iza takvih nelogičnih odluka?

Da li ići na bolovanje?
                                                                                             Da li ići na bolovanje?

 

Prvenstveno, mnoge firme prate broj radnih dana svojih zaposlenih, što se kasnije, najčešće na godišnjem nivou, pretapa u broj slobodnih dana ili broj dana godišnjeg odmora. Pored toga, tu je pritisak okoline u vidu osećanja krivice zbog činjenice da će kolege morati da završe dnevne obaveze onih koji su izostali. Isto tako, ukoliko većina kolega na posao dolazi bolesna, onda se uspostavlja nepisano pravilo da se i vi tako ponašate.

Danas, pojedine firme nemaju problema sa odsustvom radnika u slučaju bolesti, ali se to odsustvo podrazumeva kao radni dan kojem se pristupa od kuće, prenosi BBC. S druge strane, postoje kompanije sa fleksibilnom raspodelom obaveza koja može da omogući odsustvo jednog ili dva radnika za vreme sezone prehlada i gripa, ali i za vreme bolesti koja odnosi znatno više vremena.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *