CV NEĆE BITI PRESUDAN KOD ZAPOŠLJAVANJA

Dobro poznati CV dokument, kao pisana biografija, mnogima je bio bauk, njegov značaj kod  zapošljavanja ocenjivan je kao presudan, a čuveni HR stručnjaci dodavali mu nove, neophodne elemente.

Ali, digitalno vreme stvorilo je uslove i za reformu procesa zapošljavanja, pa za mnoge svetske, ali i naše kompanije CV dokument odlazi u istoriju.

Mnogo je onih koji su se prilikom prijave za slobodne pozicije, odnosno poslove u raznim kompanijama nalazili pred dilemom kako kreirati svoj CV dokument, šta istaći posebno, a šta prilagoditi – sve u želji da „pročitaju“ kakva, zapravo, očekivanja imaju poslodavci i kome, odnosno čemu će dati prednost.

Problemi sa CV-jem

Da CV dokument nije stvarao glavobolje samo zainteresovanim kandidatima za odredjene poslove i pozicije, osvedočiće i HR stručnjaci i agencije za ljudske resurse, savetnici za zapošljavanje.

Prilikom sastavljanja CV dokumenta kandidati često propuštaju da unesu i dodatne podatke, nadajući se da će to učiniti na samom intervjuu. To je od HR stručnjaka ili poslodavaca zahtevalo dugotrajno angažovanje na selekciji kandidata, umesto da se preciznijim podacima u CV dokumentu suzi izbor.

Takodje, čest je slučaj da kandidati kreiraju jedinstveni CV dokument i šalju ga gde god da apliciraju, zanemarujući osobenosti svakog posla i zahteva koje ima.

Mreža poslovnih ljudi

Reviziji procesa zapošljavanje značajno je doprinelo postojanje mreže poslovnih ljudi i profesionalaca. Ulogu „Linkedina“ ovako vide stručnjaci agencija za ljudske resurse:

– Kako je „LinkedIn“ ojačao kao mreža profesionalaca i poslovnih ljudi, tako je i sve veći broj modernih kompanija prešao na pretragu po toj mreži, odnosno portalu. Tu su svi kandidati dostupni, pa nema više ogromnog posla skupljanja, čitanja i probiranja CV-ja. Nema više ni klasičnih oglasa, kada se oni već tu, na jednom mestu. Tako CV ostaje za profile zapošljavanja nižeg ranga, i tako će verovatno i ostati,

Testovi veština umesto CV-ja

Digitalno vreme postavlja nove standarde nalaženja i selekcije kandidata, pa tako CV polako odlazi u istoriju.

Kompanije se u tom smislu radije opredeljuju da kreiraju svoje testove veština, nego da insistiraju na obrazovnom ili opštem profesionalnom pedigreu. Stručnjak za kadrove iz “HR centra” o tome kaže:

CV je danas prevaziđena forma jer i sami intervjui odavno nisu u svetu ono što su nekada bili sa „gde se vidite za pet godina“. To je zamenio bihevioralni intervju, da kažete kako bi se ponašali u određenim konkretnim situacijama koje su bitne za posao i poslodavca.

Formalnom obrazovanju se daje manji značaj

Kompanije širom sveta prilikom vrednovanja i odabira kandidata ne pridaju više toliki značaj obrazovnom i profesionalnom iskustvu kandidata kao nekada. Ovako HR stručnjaci to objašnjavaju:

– Ne mora čovek da ima formalno obrazovanje na nekom visokom nivou ako ima iskustvo koje je poslodavcu bitno za njegov posao. Postoje reference koje se mogu proveriti kod ranijih poslodavaca, što je ipak mač sa dve oštrice za potencijalnog poslodavca jer se kandidat može i ulepšati i ocrniti već prema tome kako su se razišli, a postoje i one koje se proveravaju kroz razgovor konkretnoj situaciji koja se događa kod vas u firmi i znate kako je rešavate, ili kako bi trebalo da se reši.

Da dodamo i da su velike svetske kompanije potpisnice inicijative “Okrugli sto biznisa” koja se bavi reformom procesa zapošljavanja.  Jedan od potpisnika ovako definiše njihov cilj:

Hajde da napravimo sistem koji će proceniti da li osoba zaista ume da uradi posao!

( izvor: 24sedam )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *