Češka traži 200 hiljada radnika !

Nama u Srbiji posao i karijera predstavljaju, sigurno, jedan od najvećih problema, To, uglavnom, nije briga kako unaprediti posao ili kojim putem najbolje razvijati karijeru, već kako pronaći posao, kako živeti od zarade i hoće li i koliko potrajati?

Verovatno nije lako zamisliti potpuno različite okolnosti. A problem koji trenutno brine Češku sasvim je suprotan našem. Ako znamo da Česi rešenje svog problema očekuju baš od radnika iz Srbije, vredi ozbiljno razmisliti o tome.

Već duže vreme Češka obelodanjuje svoju potrebu za stranim radnicima, a sada je kvatifikuje cifrom od gotovo 200.000 radnika, svih profila i struktura. Rekordno niska stopa nezaposlenosti koju beleži ova zemlja ozbiljno ugrožava blagovremeno izvršenje već započetih poslova i odbijanje porudžbina koje stižu.

Češka država je rešenje potražila u angažovanju ukrajinskih radnika, ali je to samo delimično pomoglo. Potrebe za radnicima su i dalje velike, pa se tako otvara mogućnost za radnike iz drugih zemalja  Evrope, a u prvom redu  iz Srbije.

Češka privredna komora ponudila je konkretna rešenja koja idu u pravcu proceduralno jednostavnijeg, ubrzanog zapošljavanja srpskih radnika. Posebna potražnja u tom smislu postoji za radnicima različitih profila u automobilskoj industriji. Deficit ovih radnika već dugo postoji u Češkoj, iako su njihove zarade visoke.

Privredna komora Češke je krenula dalje u pravcu realizacije inicijative i uključila Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke, koje je kompetentno za uvoz radnika. U daljem toku  ovo rešenje treba da se nadje pred Vladom Češke, kako bi se u dogovoru sa sindikatom definisala konkretna rešenja.

Prema podacima dobijenim iz Ambasade Češke u Beogradu, prošle godine je ukupno 284 radnika iz Srbije dobilo radne dozvole za duži rad u Češkoj, a rad svih drugih koji su otišli u Češku bio je u okviru 90 dana, na osnovu šengenskih viza.

Koje su to komparativne prednosti radnika iz Srbije?

Češki poslodavci preferiraju radnike iz Srbije zbog kulturne i jezičke bliskosti naših naroda, a u Srbiji živi oko 2500 Čeha. Drugi važan momenat koji podstiče češke poslodavce  je otežano poslovanje Fiata u Kragujevcu. Procenjuju da gotovo 30.000 radnika, specijalista različitih profila u proizvodnji automobila u Kragujevcu, može relativno brzo da odgovori na zahteve koje ima automobilska industrija u Češkoj.

( izvor:  SrbijaDanas )

 

Jedan komentar

  1. Nenad 12. novembra 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *