BUDITE OPREZNI! Ovako mogu da Vas prevare za posao u Nemačkoj

Kada duže vremena živite pokušavajući da rešite problem nad problemima – nadjete dobar posao koji će vam obezbediti solidnu egzistenciju – a rešenja nema, pa nema, tada nade nestaju, jedno razočaranje sustiže drugo, samopouzdanja je sve manje , a bezizlaznost preti. Kako ovde u svojoj zemlji niste uspeli, verujete da će tamo negde, u razvijenom svetu biti  bolje. Nadate se poslu, ali prevare za posao u Nemačkoj, svakako, ne očekujete!

I taj očaj, i ta vaša probudjena nada nisu ni nepoznati, ni neprepoznatljivi za ljude oko vas.  i tu se, nekako, uvek nadju i oni koji vašu muku vide kao priliku za sopstvenu laku zaradu. Osmislili su i razradili različite “tehnike i postupke”, pa prevare za posao u Nemačkoj nisu retka pojava. Naravno, oni su lepo odeveni, pristojni, predusretljivi i vrlo uspešni, kao vlasnici “agencija” posredstvom kojih će se prevare za posao u Nemačkoj realzovati.

?????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????

Idući od vrata do vrata, posredstvom društvenih mreža, telefona stići će i do vas da vas obraduju oglasom kojim uspešna firma iz Nemačke, koju baš oni zastupaju, traži radnike. “Agencija” će za vas obaviti sve poslove dokumentarne i logističke podrške. Odvešće vas u Nemačku svojim automobilom ( što ćete posebno platiti) i smestiti u objekat koji često ne ispunjava minimum uslova pristojnog stanovanja.

Narednih dana biće na usluzi tako što će radnike voditi do firmi čije je oglase našao u novinama. Smatrajući da je svoju uslugu izvršio, prepustiće da radnici sa potencijalnim poslodavcima sami pregovaraju, bez obzira na njihovo oskudno ili nokakvo znanje nemačkog jezika. Na taj način, neke od radnika koje je doveo uguraće u neku firmu (kakvu ?!), a ostali će se vratiti kućama.

Sudbina onih koji počnu da rade na ovaj način potpuno je neizvesna. Pitanje je u kojoj će se meri snaći na tom poslu, da li, uopšte, imaju potrebne sposobnosti i veštine za taj posao, pa otkaz ubrzo usledi. Agent, organizator prevare za posao u Nemačkoj,  naplatiće svoju naknadu ( kažu da se kreće od 700 d0 800 evra ), kao i prevoz i smeštaj radnika. Za one koji ubrzo dobiju otkaz imaće razumevanja: platiće naknadu u umanjenom iznosu.

Svoju uslugu za posao u Nemačkoj nude i armiji nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, pa tako obećavaju i vizu, iako je niko ne može dobiti preko firni koje zastupaju druge poslodavce. I važne informacije, od suštinskog značaja, često skrivaju od radnika, pa tako vozače iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa vozačkim dozvolama za auto i kamione ne upozore da će samo šest meseci moći da voze u Nemačkoj, nakon čega dozvola ne važi, pa moraju ponovo da polažu ispit.

Prevare za posao u Nemačkoj su postojale i ranije, ispoljavane u različitim vidovima i sa različitim efektima. Ekonomska kriza i nezaposlenost velikih razmera samo su dodatno olakšali posao prevarantima, uvećanjem broja  potencijalnih žrtava ovih prevara, kao i mehanizama njihovog funkcionisanja. S toga, aktivno tražite posao, ali obazrivo i promišljeno birajte one sa kojima ćete saradjivati.

Izvor: Jutarnji List

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *