AUSTRIJA SMANJILA SOCIJALNA DAVANJA STRANIM RADNICIMA

Ovo, sigurno, nije vest koja će obradovati strane radnike  koji rade u Austriji, kao ni one koji nameravaju  da žive i potraže posao u Austriji. Austrijska vlada je odlučila da  promeni svoju socijalnu politiku, tako što se smanjuju socijalna davanja mnogočlanim porodicama i stranim radnicima u Austriji.

Brojni su razlozi zbog kojih strani radnici, posebno oni iz zemalja bivše SFR Jugoslavije, traže posao u Austriji. Visoko razvijena zemlja, sigurno i prijatno okruženje, pristojne zarade, Beč koji je već godinama lider na listi najjpoželjnijih gradova  za život na svetu, blizina, istorijske veze i tradicija… Možda, ponajviše, strance je privlačio izuzetno dobro uredjen sistem socijalne i zdravstvene zaštite, obezbedujući zaštitu prava stranih radnika i članova njihovih porodica.

Šta se to menja u Austriji?

U ponedeljak, 28.maja, 2018.godine, na zatvorenoj sednici Vlada Austrije je donela odluku o reformi sistema socijalne zaštite. Suštinu reformi definisao je kancelar Austrije Sebastian Kurc:

„Mi moramo hitno doneti  mere koje bi naš socijalni sistem učinile pravednijim i to tako da se ponovo više isplati raditi nego primati pomoć a pre svega moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sistem“, rekao je na konferenciji za štampu nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurz (Narodna stranka Austrije ÖVP).

Odlukom Vlade Austrije utvrdjeno je da će ubuduće gradjani Evropske unije tek nakon pet godina boravka u Austriji steći pravo na socijalnu pomoć. Do sada su pravo na socijanu pomoć imali svi čija su primanja niža od 863 evra. Odluku kancelar Sebastian Kurc obrazlaže podacima:

„Od 2012. broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani“, rekao je Kurz.

Prema ovoj odluci, za primanje socijalne pomoći koja sadrži i subvenciju stanarine, treba ispuniti i odredjene uslove. Za primanje dela pomoći  od 300 evra potrebno je da primalac ima završenu austrijsku osnovnu školu ili znanje nemačkog jezika, nivoa B1 ili engleskog jezika C1 nivoa. Uslov važi i za one koji već primaju socijalnu pomoć.

Kakve su promene za porodice sa decom?

Kada je u pitanju pomoć koju višečlane porodice dobijaju za decu, njen nivo ostaje isti za prvo dete, ali se znatno smanjuje za kasnije rodjenu decu.

Odluka Vlade Austrije naišla je na oštre kritike nekih medija koji  ukazuju da se ovom odlukom krše neki temeljni zakoni Evropske unije, kao što je diskriminacija tražilaca azila. Odgovor na ovo dao je austrijski vicekancelar navodeći da su eksplodirajući troškovi socijalnog sistema zahtevali temeljnu reformu.

Podsećamo da je ova Vlada, kada je prošle godine stupila na vlast, najavila ograničenja pri useljavanju, kao i mere koje bi Austriju učinile manje atraktivnom za strance.

( izvor: Poslovni dnevnik )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *