Analiza Evropskog radnog vremena: Dugi radni dani postaju sve češći

U 2023. godini, 7,1% zaposlenih u Evropskoj uniji je radilo 49 ili više sati nedeljno, prema nedavnim podacima objavljenim od strane Evrostat-a. Ovi podaci ističu rastući trend dugih radnih sati među radnicima širom Evrope.

Grčka je prednjačila sa najvećim udelom radnika koji su radili duge sate, sa konkretnih 11,6%. Kipar i Francuska su sledili, sa 10,4% i 10,1% respektivno. Nasuprot tome, Bugarska, Litvanija i Letonija su zabeležile najmanje udele, sa 0,4%, 1,1% i 1,1%.

Interesantno je napomenuti da gotovo trećina samozaposlenih (29,3%) radi 49 ili više sati nedeljno, dok je procenat među zaposlenima znatno niži, iznoseći samo 3,6%.

Analiza takođe ukazuje da dugi radni sati prevashodno pogađaju kvalifikovane radnike u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i rukovodioce. Prema portalu Statista, zaposleni na puno radno vreme u Evropskoj uniji su u proseku radili 40,4 sata nedeljno u prvom kvartalu 2023. godine, što dodatno potvrđuje ovaj trend.

Ova analiza naglašava važnost daljeg istraživanja i razumevanja faktora koji doprinose produženju radnog vremena, kao i potrebu za implementacijom politika koje bi mogle da uravnoteže produktivnost i blagostanje zaposlenih.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *