Amerikanci traže veliki broj vozača kamiona

Nije novost: vozači kamiona i autobusa nedostaju transportnim preduzećima u Srbiji, deficit vozača u Sloveniji zabrinjava privrednike, vozači nedostaju Austriji, privreda trpi zbog nedostatka vozača u  Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj… I tek da ne zaostaje, velika Amerika traži vozače kamiona i pokušava da ih privuče na različite načine.

Prema zvaničnim podacima, SAD su krajem prošle godine tražile preko 51.000 vozača kamiona koji bi za prevozničke kompanije prevozile robu širom Sjedinjenih Američkih Država. Očekivanja su da će privredni rast ove godine dodatno povećati deficit vozača kamiona u Americi.

Prevozničke kompanije u Americi pribegavaju raznim merama koje treba da poboljšaju zapošljavanje vozača kamiona. Tako su plate vozača značajno povećane, pa u jednoj kompaniji u Minesoti, sa povećanjem zarada vozača od 15%, njihova godišnja zarada doseže do 80.000 dolara.

Poslodavci ukazuju na vrlo slab odziv mladih Amerikanaca na raspisane konkurse za zapošljavanje vozača kamiona. Objašnjavaju ga uverenjem da će opšta automatizacija transportne industrije, uvodjenjem autonomnih vozila vrlo brzo posao vozača učiniti nepotrebnim. Mišljenja stručnjaka su da će, ipak, još neko vreme vozači biti vrlo traženi.

 

Kako izgleda biti vozač kamiona u Americi?

 

Kako bi što bolje sagledali sve prednosti i nedostatke ovog posla, novinari lista Vašington post preneli su iskustva vozača kamiona sa dugogodišnjim iskustvom, kao i onih koji su od nedavno u tom poslu.

Ističući glavne nedostatke, većina vozača kamiona ukazuje na usamljenost i dugoročnu odvojenost od porodice. Priroda ovog posla dorinela je osećaju isključenosti iz porodičnog života. Neki žale za propuštanjem važnih trenutaka u odrastanju svoje dece, a nije mali broj onih koji priznaju da nisu uspevali da očuvaju svoje porodice.

Vozači ističu i višečasovno sedenje za volanom kamiona,  obavljanje higijene u skučenim uslovima, na odmorištima pored puteva, nekvalitetna i neuredna ishrana, svakako, dodatno oteževaju ovaj posao.  Dinamika posla vozača kamiona u velikoj meri ograničava njihov društveni život.

Naravno, kao i u drugim profesijama, i ovde su mnogi intervjuisani rado preporučivali posao vozača kamiona. Kako su to sažeto uspeli da definišu, oni koji su spremni da prihvate ovaj stil života, mogu za relativno kratko vreme, baveći se ovim poslom, da zarade toliko novca koliko ne bi zaradili ni u jednom poslu bez fakultetske diplome.

 

Vozač Danijel Golnik to ovako kaže:

„Preporučio bih ovaj posao. Prijateljima koji rade u fabrikama za minimalce govorim da se licenciraju za vozača kamiona, što je proces od svega nekoliko nedelja. To je najlakši novac koji možete zaraditi bez fakultetske diplome, ali radi se o zahtevnoj industriji. Većinu vremena provodićete sami“.

( izvor: Vašington post )

2 Komentara

  1. Veselin 15. jula 2018. Reply
  2. Djordje 7. januara 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *