Agencije varaju naše medicinske sestre za posao u Nemačkoj! Ovu agenciju obavezno izbegavajte !

Sasvim sigurno, mnogo je razloga zbog kojih brojni naši sunarodnici doživljavaju posao u Nemačkoj kao rešenje svih svojih problema. I kako nije uvek lako naći posao u Nemačkoj, tako ni svako iskustvo onih koji su otili i rade u Nemačkoj nije uvek prijatno. Ponekad je čak i potpuno iznevereno očekivanje, razočaranje i beznadje.

Jedno takvo, opominjuće i vredno pažnje je i skorašnje iskustvo medicinske sestre iz Beograda Aleksandre Mine Vagner. Ona je u težnji za višom zaradom i boljim životom potražila posao u Nemačkoj, koristeći prednost koju je imala zahvaljujući profesiji kojom se bavi. Za samo nekoliko dana provedenih u porodici bolesnika koga je trebalo da neguje, doživela je zabranu kretanja, vredjanja, pogrde, pa i fizičko maltretiranje.

 

emigracija

Sve je počelo oglasom na Fejsbuku, na stranici „Altenpflege Lena“, kasnije promenjena u „Alena“, a tražila se medicinska sestra za negovanje bolesnika u komi, u kući, sa znanjem nemačkog jezika.

Najpre ju je kontaktirala Lena, a to je zapravo bila Jelena Eustakio i povezala je sa nemačkom agencijom „Vision vita“ i predstavnikom Jirgenom Ottom. Ova agencija stvarno postoji u Augzburgu i njima je Aleksandra poslala svoja dokumenta.

Posle samo nekoliko dana obradovala ju je „Lena“ obaveštenjem da je čeka ugovor o zaposlenju, na osnovu kojeg će dobiti i boravišnu vizu. Za učinjenu uslugu „Lena“ će naplatiti samo stotinu evra. Istina, ne zna kolika će biti Aleksandrina plata, kao ni adresa na koju treba da ode, ali sve još uvek obećava i Aleksandra odlazi organizovanim prevozom.

Stigla je noću, posle čudne vožnje kroz šumu, kada je ugledala čudnu, potpuno izolovanu gradjevinu koju opisuje kao „zablindirani stacionar“ u čijoj daljoj okolini nema ničega. Zbunjena i zabrinuta, nestrpljivo je očekivala početak bavljenja poslom. Ali, to je samo dodatno komplikovalo situaciju. Uniformu nije smela da nosi, kao ni da prilazi pacijentu, da se kreće kroz kuću. Kada je pitala da li u blizini postoji prodavnica, odgovoreno joj je drsko, pitanjem odakle joj ideja da može da izlazi iz kuće?!

Uskoro je ostala bez telefona, uvrede i omalovažavanje pratile su je stalno, a usledilo je i fizičko maltretiranje. Koleginica Poljakinja ju je udarila kada je pokušala da joj pomogne oko pacijenta! Kada se požalila majci pacijenta, umesto zaštite, stiglo je još neprijatnije iznenadjenje. U jednom času majka pacijenta uhvatila je Aleksandru za ramena i bacila je u stranu, nezadovoljna njenom brigom oko bolesnika.

Aleksandra je znala da mora ššto pre da pobegne od svega. Sticajem srećnih okolmosti i uz pomoć vozača koga je pozvala, uspela je da se vrati u domovinu.

O ovom slučaju obaveštena je antitrafiking organizacija Astra, policija i Ambasada Nemačke. Da dodamo i da je agencija „Altenpflege Lena“ izbrisana iz Registra preduzetnika još 2015.godine, posle samo pet meseci postojanja. A nemačka agencija „Vision vita“ ne odgovara na mejl sa pitanjem da li je upoznata sa slučajem Aleksandre Vagner.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *