Sezonski posao u Nemačkoj – branje špargli

Ponuda za posao, u najširem smislu reči, i Nemačka, nekako, uvek idu zajedno. Tako je i za najjednostavnije i za najsloženije poslove, i za nižeobrazovane  i za visoko obrazovane radnike, i za one sa iskustvom i za početnike, i za one koji žele stalni posao, kao i za one kojima bi odgovarao sezonski posao.

 

I baš jedna takva zanimljiva ponuda za sezonski posao stiže ovih dana iz Nemačke. Reč je o poslu na branju špargli, a sezona upravo kreće. Obično se špargle beru od aprila do juna, ali je blagi februar ove godine ubrzao početak berbe.

Evo zašto je ova ponuda za sezonski posao atraktivna. Zemljoposednici koji gaje šparglu traže sezonske radnike i nude  minimalnu bruto zaradu od 8,6 evra po času, što je nešto više nego prethodne godine. To znači da se dnevno može zaraditi do 150 evra.

Za nemačke prilike ovo predstavlja slabije plaćen posao, pa se tako najčešće angažuju sezonski radnici koji dolaze iz drugih zemalja. Treba napomenuti da se iz ostvarene zarade izdvaja deo za pokriće troškova smeštaja i ručka.

Poslodavci očekuju da radnici na branju špargli dnevno u proseku rade od 12 do 13 časova. Dužina dnevnog angažovanja zavisi i od vremenskih uslova. Kako toplo vreme ubrzava rast špargli, tih dana radnici rade i do 20 časova, dok kišnih dana efektivno rade 4 do 5 časova. Tokom radnog dana mogu koristiti dve petnaestominutne pauze, koje nisu plaćene.

Posao branja špargli je prilično težak. Čitav radni dan radnik provodi sagnut, što, svakako, predstavlja veliko opterećenje za kičmu, zglobove. Sa druge strane, kada nije na poslu, sezonski radnik živi u zajedničkim prostorijama, koristi zajedničke sanitarne čvorove. Taj obezbedjeni smeštaj, svakako, nije luksuzan.

Uzimajući u obzir sve iznete odlike, branje špargli može biti vrlo dobar sezonski posao u Nemačkoj, koji u kratkom vremenskom periodu može obezbediti dobru zaradu onom ko je spreman da ode u inostranstvo i brzo zaradi novac. Uz sve to, i znanje nemačkog jezika nije preduslov za obavljanje ovog posla.

Oni koji odluče da se prijave za ovaj posao treba to da učine ššto pre, na sajtu www.kimeta.de , tako što ukucaju: kommissionierung Spargel.

11 Komentara

  1. Jelena 28. marta 2017. Reply
    • adminAuthor 31. marta 2017. Reply
  2. Filip Djuric 17. januara 2018. Reply
  3. Indira 8. marta 2018. Reply
  4. Aleksandar 17. februara 2019. Reply
  5. Dalibor 27. februara 2019. Reply
  6. Dalibor 27. februara 2019. Reply
  7. goran glisic 23. marta 2019. Reply
  8. goran glisic 23. marta 2019. Reply
    • Lazar 1. septembra 2019. Reply
  9. Danijela Stanojevic 13. aprila 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *