Kako i gde naći posao u Danskoj?

Od marta do aprila nezaposlenost je u Danskoj porasla za 0,1 posto  i to samo u delu radne snage starosti od 60 do 64 godine. Istovremeno, za isti procenat, nezaposlenost je opala u delu radne snage starosti od 30 do 39 godina, kao i u starosnoj grupi od 50 do 59 god. Prema podacima sa tržišta radne snage u Danskoj, najteže do posla dolaze mladi (oni stari izmedju 25 i 29 god.) budući da je nezaposlenost u ovoj starosnoj grupi 7.7 %.

Kada su u pitanju regije Danske najlakše ćete doći do posla u regiji prestonice i Severnog Zealanda gde je nezaposlenost samo 3.6%.
Kada su u pitanju kvalifikacije zaposlenih i nezaposlenost, najteže do posla dolaze radnici bez veština i kvalifikacija kao i mladi, koji su tek završili školovanje i nisu imali još ni jedan posao.

U Danskoj se najviše traće sledeća zanimanja:

 1. Konsultanti prodaje
 2. Stolari
 3. Asistenti prodaje
 4. Konobari
 5. Kuvari
 6. Vozači
 7. Programeri i System delevoperi
 8. Čistači
 9. Moleri
 10. Mašinski operateri.

Kada su radi o sektorima u kojima je najlakše nači posao, prema istraživanju iz prošle godine, najlakše je bilo zaposliti u u oblasti prodaje i izdavanja nekretnina, gradjevine, u oblasti ugostiteljstva, usluga informatičkog društva i konsaltinga, potom u oblastima transporta, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, turizma, čišćenja, kao i u oblastima finansija i osiguranja. Procenjuje se da će u budućnosti poslodavci imati teškoće da nadju IT stručnjake, kao i eksperte u oblasti biotehnologije, famacije i inženjere.

Izvor EURES

4 Komentara

 1. nikola 9. novembra 2016. Odgovori
 2. dragan 12. novembra 2016. Odgovori
 3. Vladimir 8. decembra 2016. Odgovori
 4. Bojan 30. decembra 2016. Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *